Nyt tag

Valg af nyt tag - skal det være et tegltag, et betontag eller måske et moderne ståltag, der mange ting som skal overvejes inden valget Når du skal ligge et nyt tag er det vigtigt at du vælger den helt rette tagtype da taget jo ofte er noget man kommer til at se på mange år ud i fremtiden og ikke noget man nemt og hurtigt udskifter hvis man ikke er tilfreds med sit valg. Vi ser her lidt nærmere på nogle af de mange valgmuligheder du står overfor og som du skal tage stilling til inden du går i gang med at lægge taget. Det er ikke altid at den billigste løsning også er den rette løsning til lige netop din bolig. Skal man vælge det holdbare betontag, det klassiske tegltag eller det billige ståltag? Der er man overvejelser der skal gøres. Men lad os starte med at se lidt nærmere på nogle af de mest populære tagtyper, som vi bruger her i Danmark.


Valg af nyt tag

Skal det gamle tag udskiftes med et nyt, så er det måske ikke sikkert at du vil have samme tagtype som tidligere. Der er efterhånden kommet rigtige mange nye tagtyper må marked, og derfor kan det for mange godt være noget af en jungle at finde rundt i de mange typer af tag. Her på Nyttag.org har vi samlet en oversigt over nogle af de mest almindelige tagtyper her i Danmark, for at give dig lidt en ide om hvilke muligheder som findes, er hvilke fordele/ulemper der er ved hver tagtype. På baggrund af den information, burde du være i stand til at afgrænse dig til måske 2 tagtyper som kunne være interessante, og efterfølgende undersøge de 2 typer lidt mere grundigt. En stor opgave som det at få lagt et nyt tag, er jo ikke noget man bare skal kaste sig ud i. Vælger man eksempelvis et betontag, så skal man vide lidt om hvad ens tagkonstruktion kan holde til. Dette gælder faktisk hver gang, man vælge et nyt tag, som er tungere end det forrige. Så du bør altid sikre dig, at du hus nu også kan holde til det nye tag.

Her er en kort oversigt over de mest populære typer af tagsten efterfulgt af en lidt mere grundig beskrivelse.

  • Tegltag – en pæn tagsten der beskytter godt mod vejr og vind
  • Betontag – En billig løsning som kræver en kraftigt konstruktion
  • Skifertag – Et pænt og elegant tag med rigtig lang levetid
  • Tagpap – Den billigste løsning som mange også selv kan lægge
  • Ståltag – En billig og effektiv løsning til mange hus typer
  • Eternittag – En meget billig og nem af lægge tagtype

Tegltag

Tegltag er uden tvivl den mest almindelige tagtyper her i Danmark. Teglsten er en godt stærk og robust tagsten som egner sig fint til det danske vejr. Det er en tagstem som er forholdsvis nemt at lægge – og prisen er acceptabel for de fleste som er på udkig efter et nyt tag til boligen.
Fordelen ved vælge teglsten er at de kan fås indfarvet i mange forskellige farver og glans samt i flere forskellige udformninger. De giver ofte et pænt og klassisk udseende til din bolig og beskytter samtidigt rigtigt god mod blæst, sne og regn.

Betontag

Moderne betontag minder på mange måder om tegltag. Du har dog et noget større udvalg inden for farver og prisen er derudover også lidt mindre, hvilket er med til at gøre betontag til en mulig løsning for mange. Problemet med et betontag er vægten. Det vejer betydeligt mere end de fleste andre tagtyper, og sætter derfor større krav til undertag og kan derfor heller ikke lægges oven på et eksisterende tag. Derudover skal alle betontagsten være imprægneret med en beton forsegler. Denne forsegler er med til at forhindre vand, i at trænger ind i dem. Denne tagtype kan være et godt valg til dig, der står og skal bruge et billigt nyt tag. Flere og flere er begyndt at vælge et betontag, frem for et klassisk tegltag.

Skifertag

Et skifertag en af de dyrere løsninger men giver så også er rigtigt flot og naturligt tag som holder længere end de fleste andre tagtyper. Skifer fås som den dyre naturskifer er der en naturlig stenart dannet under ekstremt højt tryk og keramisk skifer som er en kunstig fremstillet tagsten som er lidt billigere men ikke helt så holdbar som naturskifer. Et keramisk skifertag er langt fra lige så populært, som et af ægte skifer. Eternitskifer er også en mulighed, men heller ikke en lige så pæn og holdbar løsning, som naturskifer.
Et skifertag er et godt valg til de fleste huse hvis man er villig til at betale den ekstra pris som skifersten koster indkøb og at få lagt.

Tagpap

Moderne tagpap er en billig tagløsning som man bestemt ikke bør overse. Især til moderne byggeri kan det bedste valg ofte vise sig at være tagpap pga. den billige pris og at det er den tagtype som regel er den nemmest at installere, ja så men at man i mange tilfælde faktisk selv kan lægge det. Levetiden på moderne tagpap er også steget en hel del i forhold til for blot 5 år siden. Alt dette er med til at gøre tagpap til en af de mest attraktiv løsninger til dig, der ønsker et billigt tag, som samtidigt er nemt og hurtigt at lægge.

Ståltag

Ståltag er ved at blive en af mere populære tagtyper da det er en ekstrem robust tagtype og nem at ligge i forhold til mange af de andre tagtyper. Problemet med stål er at har man ikke lydisoleret sit undertag ordentligt kan man tit høre regndråber på taget når det regner hvilket er til gene for nogle. Men vælger man et ståltag har man et solidt tag med en meget lang levetid med mindre det er de store tynde stålplader, som man bruger til garager og udeskure, de har en noget lavere levetid, men er også betydelig billigere at anskaffe samt relativt nemt at lægge. Netop derfor er ståltage bliver et meget attraktivt alternativ, til mange af de klassiske tagtyper.

Eternittag

En anden type af tag, som benyttes i stor stil er et eternittag eller bølgeeternit, som består af eternitplader. De benyttes både på huse men i endnu større udstrækning på garager, udeskure og mindre bygninger. Fordelen ved et eternittag, er at det er meget hurtigt og nemt at få lagt, sammenliget med flere af de andre tagtyper. Det er også en meget billig løsning, hvis man sammenlig m2 prisen med f.eks. andre typer af tagsten. Holdbarheden er ikke helt så høj som f.eks. ved et tegltag, og man syntes heller ikke det er lige så pænt. Når det så engang er sagt, så er eternittaget stadig et meget benyttet og populært form for tag i Danmark.

Valg af tag på sit hus eller bolig.

Nu har du en lille ide om fordele og ulemperne ved de forskellige tagtyper, men lige præcis hvad du skal vælge afhænger i stor grad af hvilket slags hus du skal have lagt nyt tegltag på og dit budget. Et nyt tag er ofte ikke en lille opgave, så det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at sætte sig ind i de forskellige typer af tagsten. En anden ting som du bestemt ikke bør tag let på i din beslutnings process er valg af tagdækker som du kan læse meget mere om her