Nyt tag eller renoverer det gamle?

Et dilemma som flere af os har prøvet at stå i, er skal jeg renoverer det gamle tag eller er det bedre at give det ekstra og så skifte hele taget ud. Det kan være en ting som for mange er rigtigt svært at svare på, da det afhænger af flere ting, som f.eks. hvor gammelt er dit tag, hvad tagtype er det og hvad er det galt med det? Nogle gange det det godt betale sig blot at renoverer taget, men ofte er dette også en ret dyr fornøjelse. Der skal som regel opstilles stillads, og tiden som skal bruges på at renoverer det, hvis det er et slemt tilfælde, kan meget nemt være den samme tid som det tager at ligge et helt nyt. Det betyder at udgifterne vil at få lagt et nyt tag, faktisk kun er udgifterne til bortskaffelse af det gamle, samt materialer. Af den grund er der rigtig mange der vælger at få lagt et nyt tag, frem for blot at renoverer, da levetiden jo forlænges en hel del, samt at et nyt tag ofte er noget pænere end et gammelt ny renoveret tag. I Philip Smiths blog på The Guardian – “Fish net bikinis and mushroom death suits” kommer han bl.a. ind på nogle ting, som man selv kan gøre for at friske ens gamle tag lidt op. Så overvejer man at gør det selv, er den klart et kik værd. Udover ting som genbrug af materialer til tag, kommer han ind på andre nicher inden som også har stor fokus på genbrug. Alt lige fra mode branchen til gamle læderjakker der får nyt liv. Se også vores nye indlæg om teknologi og miljø for mere om genbrug af materialer og økologi.

Renovere eller ligge nyt tag?

Men hvornår kan det så betale sig at få lavet en tagrenovation i stedet for at få lagt et nyt tag? Det kan det ofte hvis det ikke er tale om et specielt gammelt tag, f.eks. et med kun 10-12 år på bagen, eller hvis man kan klare opgaven uden at skulle opstille stillads eller blot med stillads på et mindre område. Ofte når man skal lave en tagrenovering, så skal ens affald bortskaffes. Dette er som regel nemmest med en container, og vi har netop lige skrevet en ny spændende artikel, om hvad en special container også kan bruges til – se mere her på http://nyttag.org/special-container-andet-end-blot-renovering-af-huset/

Husk dog

Men før man går i gang, kan det være en rigtig god ide, lige at få lavet et gratis tagtjek, f.eks. hos tag-profferne.dk og få deres mening. Min nabo overvejede at få renoveret og renset sit gamle skifertag, men efter et møde med en af eksperterne fandt de ud af, da det var tale om en ældre model af skifer, ville det være en rigtig dårlig løsning, da en højtryksrenser højst sandsynligt ville ødelægge en stor del af taget. Han valgte derfor i stedet blot at få lavet en alge rensning af taget, og skiftet et par tagsten som var i dårlig stand. Det endte også med at blive et ganske udmærket resultat til prisen. Selvom det måske kan virke fristende at få renset taget grundigt i stedet for at få lagt et nyt tag, så er der mange ældre tag, som simpelthen ikke er i god nok stand, til at de kan holde til en gang højtryksrens. Ofte vil resultatet her blive værre end hvad det var før, samt med store chancer for at ødelægge dele af taget.

Så med mindre man selv er godt inde i tage, så tag en snak med en ekspert inden du beslutter dig for om det gamle tag skal renoveres eller om det er bedre at ofre lidt flere penge på et nyt.

Genbrug og recycle af gamle tag sten