Miljø og teknologi – Genbrug og fremtid

indexFor blot 30 år siden var miljøet ikke noget man tænkte specielt meget over når man lagde tag eller udviklede nye tagtyper. Tag f.eks. bare asbest som i stor stil blev brugt i eternitplader og andre typer af tage i stor stil. Den gang vidste man ikke hvilke konsekvenser det ville få på lagt sigt. Også en del af de farver man brugte til indfarvning af tagsten, var bestemt ikke sunde, hverken for mennesker eller naturen. Selv tagpap var temmelig usundt at bo under og afgav en del giftige stoffer når det efterfølgende blev fjernet og brændt af. Men i takt med at vi har fået mere viden og vores teknologi er blevet en hel del bedre, så er tagdækning også blevet langt mere miljøvenligt. Nu om dage er der ikke nogle af de moderne tagtyper som giver sundhedsmæssige problemer at bo under. På trods af at visse skeptikere stadig mener at et betontag afgiver for meget stråling, eller at tagpap ikke stopper nok stråling fra rummet. Men hvad betyder teknologi for miljøet? Faktisk en hel del, ikke alene bliver mange af de forskellige tagtyper forbedret over årene i takt med den teknologiske udvikling, men de bliver også mere og mere miljøvenlige. Heldigvis er miljø ikke længere en kritisk faktor når det kommer til tagdækning, da alle de helt slemme elementer for længst er fjernet helt fra samtlige typer af moderne tag. Det med at passe på vores miljø er noget vi har meget fokus på, f.eks. inden for tøj og mode er der kommer masser af firmaer der har specialiseret sig i genbrug. F.eks. læderjakker til mænd og kvinder, fremstillet udelukkede af genbrugs skind. Vi kender det jo allerede fra falske industrien, hvor vi genanvender langt størstedelen af de flasker vi bruger nu om dage.

Miljø og genbrug

Som nævnt så er der stor fokus på vores miljø for tiden. Vi skal passe på vores ressourcer, vi skal minimere udspilningen af co2, og vi skal have fjernet det skadelige plastik fra havene. Faktisk har vi flere større miljø kriser hængende over os. Global opvarmning og plastik ophobning i havene er nogle af de større problem som vi gerne skal have løst inden for en overskuelig fremtid. Derfor er ting som genbrug kommet meget i fokus, og er noget vi efterhånden går mest op i. Ikke kun her i vesten, men flere lande i asien og østen er også kommet godt med når gælder miljø. Dette gælder for næsten alle brancher.

Teknologi og fremskridt

Men i takt med at teknologien udvikler sig og ting bliver nemmere at fremstille, så burde det jo have en positiv effekt på vores miljø, men det er desværre ikke altid tilfældet. I et moderne industri samfund som vi har her i Danmark, er næsten alt vi får pakket ind i plastik, på den ene eller anden måde. Og netop plastik kunne godt se ud til at blive en af de helt store miljø synderer i nærmeste fremtid. Problemet er at der kommer mere og mere mikroplastik ud i natural og i havene. Mikroplast er små stykker plastik med en størrelse på mindre end 5 millimeter. Alene i Danmark udledes der hvert år over 5000 ton mikroplastik, hvor af en stor del kommer fra bildæk og køkkenaffald. Man er endnu ikke helt klar over hvor stort et problem det er, og hvor farligt mikroplask er for natural, men på rigtig mange punkter så minder mikroplastik om et andet stof, som gav store problemer inden for tagindustrien, nemlig asbest. Mange forskere spår at inden for de næste 10 år, så vil mikroplastik være et af de helt store sundhedsproblemer i Danmark, både for os mennesker men også for flere dyreracer. Som det ser ud nu, så har vi ikke teknologien til at gøre ret meget ved det, og faktisk så bruger vi stadig mere og mere plastik i vores hverdag. Så nu vi se om problemer med mikroplastik bliver lige så stort, eller større, end de problemer vi havde med asbest for 30 år siden.